24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
Уважаеми учители и ученици, Уважаеми родители,
     24 МАЙ е празничен ден на всеобщ дълбок поклон пред делото на Солунските двама братя, сътворили пътя, по който повече от хилядолетие вървят възродени славянски народи и градят бъднините си – със силата на книжовността и просветата, със съзнанието, че народността не чезне там, където има знание и наука.
    24  МАЙ   е   възторжен  и  паметен  ден, в който всички заедно почитаме  силата  на  българските просветители и се прекланяме  пред  магическата  мощ  на писмото и четмото.
     24 МАЙ е безсмъртен празник на буквите, който превръща в хиляди страници нашите думи и мисли, с които описваме историята и пресъздаваме настоящето на нашата духовна и материална култура, съхраняваме техните непреходни ценности за идните времена,  укрепваме националното си самочувствие и надграждаме българската значимост за всемирния прогрес.
    За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя по повод този светъл празник -  Деня на българската просвета и култура и славянската писменост!
    "Върви народе възродени, към светла бъднина върви " – това са думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг, и които носи в сърцето си, докато е жив. 24 май е празник, символизиращ  достойнството, традицията и духовността на българина.
 
3
 Няма други мигове, които да даряват българското съзнание с толкова удовлетворение от неоспоримата истина, че имаме цялостно градивно културно наследство в историята.
     По своя културен размах, делото на Кирил и Методий има не само национално значение – то е част от световната културна съкровищница! Това е достойнство и гордост, българско самочувствие и възход!
   На всички Вас пожелавам  здраве, професионални успехи и самочувствие, с което да предавате на идните поколения своите знания, душа,  любов и сърце! Гордейте се със своята просветна мисия и пазете живо пламъчето на българщината!
   А Вие, ученици, бъдете любознателни и устремени към откриването на нови хоризонти! Бъдете горди  със своите знания, постижения и стремежи! Бъдете отговорни млади българи!
   Скъпи родители, обръщам се с благодарност към Вас за подкрепата, която ни оказахте в не леката задача на дистанционно преподаване на Вашите деца! Бъдете живи и здрави!!!
    От сърце Ви пожелавам хубав и изпълнен с радостни емоции празничен ден!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
ДИАНА БОЖИНОВА
Директор на РЦПППО - Монтана
4

9