В навечерието на най-светлия български празник РЦПППО – област Монтана с подкрепата на РУО – Монтана представя своя иновативен продукт Виртуална книга „Азбука на добротата”. В инициативата за детско творчество, посветена на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, обединени от мотото: Пътят към разума се крие в силата на добротата и човечността” се включиха 392 участници от 95 детски градини, 262 училища, 10 ЦСОП, 3 ЦПЛР, 1 директор, 11 учители и 10 родители  от 41 населени места на 14 области в страната.

В условията на обучение в електронна среда с оглед на създалата се ситуация и обявеното извънредно положение децата на България доказаха, че  могат да творят заедно. Всички заедно, макар и от разстояние, обединени от идеята да уважаваме и ценим своята национална идентичност, да бъдем търпеливи и  коректни, толерантни и добри, написахме нашата книга на добротата с послания, че всички деца имат право на образование и шанс да бъдат приети, ценени и уважавани, да бъдат заедно със своите връстници, за да играят, учат и творят в един по-добър свят.

Екипът на РЦПППО – Монтана благодари за подкрепата, популяризирането на дейността и ефективното екипно сътрудничество на РУО – Монтана. Благодарим на всички деца и ученици от страната, които се включиха в инициативата, на техните учители и семейства! Благодарим за милите думи и пожелания, написани в писмата, за подкрепата и съпричастността. Всеки един от Вас, помествайки своята творба на страниците на виртуалната книга, стана част от нашата голяма азбука на добротата. Нека не забравяме, че през живота си всеки човек създава своята азбука на добротата. Колко ще са символите в нея зависи от самия него!

Заедно можем да продължим…

Координационен екип: Диана Божинова, Виолета Георгиева, Янита Сейкова, Антон Цифудин, Елеонора Планинец, Нели Вълкова, Елена Илиева, Диана Николова, Бисерка Костадинова и Лъчезар Лазаров.

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ: Наградени творби от инициативата Виртуална книга „Азбука на добротата”

Жури  в състав: Трайка Трайкова – началник на РУО – Монтана, Персияна Петкова – старши експерт по предучилищно  образование в РУО – Монтана,  Диана Божинова – директор на РЦПППО – Монтана, излъчи следните победители в конкурсната програма на инициативата:

Сред  206 участници в категория „РИСУНКА” наградени с отличие са творбите на Алсу Тодоривна Пейчева, III ОУ „ Иван Вазов” - гр. Берковица; Виктория Атанасова  Стоицева, ОУ „ Христо Ботев”- гр. Велинград; Кристиян Ивайлов Илиев, IV ОУ “ Иван Вазов”, гр. Монтана.

Сред 24 участници в категория „АПЛИКАЦИЯ” наградена с отличие е творбата на Мария Атанасова Христозова, II ОУ „ Константин Фотинов”- гр. Лом.

Сред  27 участници в категория „СТИХОТВОРЕНИЕ” наградени с отличие са творбите на Кристина Юлиянова Величкова, ЕГ „ Христо Ботев”- гр. Кърджали; Мария Ивайлова Димитрова, Иновативно средно училище „ Димитър Маринов”- гр. Лом; Мариана Стефанова Валериева, IV ОУ „ Христо Ботев”- гр. Лом; Каролина  Бориславова Занкова, ФСПГ „ Васил Левски”, гр. Монтана.

Сред  3  участници в категория „СЪЧИНЕНИЕ” наградена с отличие е творбата на Иван Филипов Вълев, СУ „ Неофит Рилски”- гр. Твърдица, обл. Сливен.

Сред 23 участници в категория „ЕСЕ” наградени с отличие са творбите на Ганимир Илков Ризов, Професионална гимназия по икономика „ Рачо Стоянов”- гр. Дряново; Йоана Иванова Балчева, СУ „ Неофит Рилски”, гр. Твърдица, обл. Сливен.

   Сред  35 участници в категория „ПОСЛАНИЕ” наградени с отличие са следните творби:

  • „ПОСЛАНИЕ ПРИЗИВ”–Камелия Риджолска, Директор на I ОУ „ Васил Левски”– гр.Вълчедръм;
  • „ПОСЛАНИЕ В СТИХОТВОРНА ФОРМА”- Боряна Стойкова Филипова, НПГВМ „ Иван Павлов”, гр. Стара Загора;
  • „ПОСЛАНИЕ ДЕЦА”- Татяна Славова, II АЕГ „ Томас Джеферсън”, гр. София;
  • „ПОСЛАНИЕ ПОСТЕР”- Нели Петрова Вълкова, РЦПППО - гр. Монтана; Клуб „ Толерантност”- гр. Лом.

Сред 14 участници в категория „ПОСТЕР” наградени с отличие са творбите  на Евгени Мариелов Караджов – ПГСС „ Дунавска Земя”- с. Ковачица, обл. Монтана; Павлин Пламенов Русев, II ОУ „ П.Р. Славейков”, Стара Загора; Изел Хюсеин Ниязи, СУ „ Св. Св. Кирил и Методий”, с. Самуил, обл. Разград.

Сред  60 участници в категория „ДРУГИ” наградени с отличие са творбите на група за ДПЛР „ Стефан Пешев”, гр. Севлиево; Цветослава Николаева Лашовска, ОУ „ Христо Ботев”, с. Търнава, обл. Враца; Сибел Сейхан Сакъб, II ОУ „ П.Р. Славейков”, гр. Стара Загора.

Получените извън регламента  видеоклипове на участници ще бъдат включени в раздел на виртуалната книга, който няма да бъде публично публикуван предвид Регламента на ЕС за защита на личните данни.

Наградените участници ще получат грамота за отлично представяне в Инициатива Виртуална книга „Азбука на добротата”.

Всички останали, включили се със своя творба, ще получат грамота за участие в инициативата.

БЛАГОДАРИМ ЗА УЧАСТИЕТО!!!

Скъпи ученици и учители!!! Уважаеми родители!!!
 
Месец Май е месец на българското образование! За отбелязване на 24 Май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование-област Монтана с подкрепата на Регионално управление на образованието-Монтана стартира инициатива " Създаване на виртуална книга " Азбука на добротата" под мотото: " Пътят към разума се крие в силата на добротата и човечността". Инициативата е израз на стремежа ни да обединим творчеството на всички деца от областта, като Ви каним най-учтиво да се присъедините и заедно да създадем един виртуален продукт, обединени от идеята да уважаваме и ценим своята национална идентичност, да бъдем търпеливи и коректни, толерантни и добри.
 
    Диана Божинова
 

image002Регламент за инициатива "Създаване на виртуална книга " Азбука на добротата""
 

docicon

Наградени творби от инициативата Виртуална книга „Азбука на добротата”

 

ПРИЗИВ НА ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ОТ ОБЛАСТ МОНТАНА И НА РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - МОНТАНА

ЗА ЧЕСТВАНЕ НА 24 МАЙ

f0e3d03d6f916e93a821509d9a248495

Скъпи ученици и учители, уважаеми родители,

Започва най-любимият и най-празничен месец – месец май.

В тази трудна ситуация на изолираност и човешка отдалеченост направихме много неща и ги направихме ЗАЕДНО. Вярвам, че и сега ще успеем да докажем, че сме създали една обединена общност от хора с една цел – доброто на децата.

Наближава и най-българският празник – 24 май. В различни времена нашият народ винаги е намирал начин да изрази почитта и признателността си към онези свои чеда, които са белязали историята му с делата си. Тази година честването на делото на Равноапостолите Кирил и Методий, което е мисия за славянството изобщо и което превръща българите в нация, намираща своята идентичност във великото и свещено слово, е особено. Но извънредната ситуация няма да спре достойното му отбелязване. С честването на празника ще изразим още веднъж своята огромна благодарност и дълбока признателност към едно велико дело, променило духовната съдба на цялото славянство, на цяла Европа и на целия свят! И ние Ви предлагаме да го отбележим отново заедно и по толкова вълнуващ и красив начин, по който сме го правили през годините.

Образователните институции в област Монтана са предвидили различни инициативи – концерти, изложби, конкурси, които предвиждаме да приключат с вълнуващ и красив финал.

Призоваваме на 24 май да издигнем българския национален флаг във всеки дом и в израз на гордостта ни, че сме българи, точно в 12:00 ч. да прозвучи химнът „Върви, народе възродени!“.

За да почувстваме празника със сърцето си!

Използвайте дните до 24 май за добра подготовка – набавете си българския трикольор, обмислете и му намерете най-достойното място, така че да се вижда отдалеч и да изглежда красиво. Нека украсим прозорците, балконите и дворовете си с балони – бели, зелени, червени, с рисунки на децата, с портрети на Светите братя! Нека убедим и съседите, и нашите приятели – и те да се включат в инициативата.

Нека на този ден да бъдем заедно, обединени от стремеж за знание и наука, за култура и свободно слово, за бъдеще на българския дух!

Нека осъществим тази идея и да я предадем нататък, като привлечем всички деца и техните родители от област Монтана, от цялата страна, а защо не и да я предадем зад граница, за да  покажем, че нищо не може да сломи българския дух, че България е вечна!

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,
Информирам Ви, че на сайта на РЦПППО - област Монтана http://rcm.dstcenter.eu/ в раздел „Дистанционна подкрепа",  подраздел "Онлайн ресурси за Вас родители" секция „Документи за родители" имате възможност да изтеглите образци на документи: „Заявление за отлагане от l клас" и „Заявление за насочване след Vll кл. на ученици със СОП, които ще завършат с удостоверение за завършен клас". Напомням, че заявленията се изпращат по имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., а приложенията към тях, които са на хартиен носител с препоръчано писмо с обратна разписка или куриер, а при невъзможност - на място в училището, в детската градина или РЦПППО - област Монтана след приключване на извънредното положение.
 

66 512